Van autobedrijf naar de makelaardij
juli 2021
Weusthuis Makelaardij is een waar begrip in Twente en omstreken. En in al die jaren is er heel wat gebeurd! Inmiddels is Luc Weusthuis 12,5 jaar onderweg met zijn makelaardij. Een mooi moment om eens terug te blikken op hoe het allemaal begon, maar ook op wat er in al die jaren op zijn pad is gekomen. In deze blog neemt hij ons mee naar het prille begin van Weusthuis Makelaardij en doet hij een boekje open over de minder succesvolle tijden. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Mijn carrière begon niet in de woningmarkt, maar in de autowereld. Interesse in de woningmarkt had ik echter altijd al. De verschillende beweegredenen van kopers, hun specifieke voorkeuren en de budgetten die erbij komen kijken zijn zo uiteenlopend dat het altijd weer een uitdaging is om de perfecte woning te vinden. Een uitdaging die ik graag aangrijp. Toen mijn vrouw en ik begin 2000 een eigen huis gingen bouwen, werd die interesse alleen maar groter. De vragen die ik nu stel aan potentiële kopers of huurders moet je dan ineens zelf beantwoorden. Mijn zwak voor de woningmarkt viel ook op bij de mensen in mijn omgeving. Tijdens een vakantie met vrienden werd ik er nog een keer op gewezen. “Je vindt onroerend goed mooi en je vindt het contact met mensen mooi”, zeiden mijn vrienden. Die uitspraak liet me niet los, ook niet na de vakantie. Toen mijn vrouw een paar weken later ook nog eens een vacature-advertentie voor een makelaar bij Deterink op mijn kussen legde, wist ik dat ik moest handelen. Ik besloot de gok te wagen, verliet de autowereld en deed een gooi naar de makelaarsfunctie.
De overname
Als voormalig medewerker bij een autobedrijf had ik natuurlijk nog niet de juiste papieren om makelaar te worden. Toen ik werd aangenomen, ben ik daarom direct in de boeken gedoken. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Eind 2003 begon ik met de nieuwe baan en in 2004 had ik de benodigde diploma’s op zak. Het échte werk kon beginnen! Drie jaar later - in 2007 - kreeg ik de kans om het makelaarskantoor waar ik destijds werkte over te nemen. Een mooie kans die ik eigenlijk niet wilde laten liggen. Ik had inmiddels een aardig netwerk aan relevante connecties opgebouwd en wist diep van binnen dat ik klaar was voor een volgende stap. Eind 2007 nam ik de makelaardij officieel over.
Samen de crisis door
De eerste maanden van Deterink Makelaardij gingen goed. We openden een kantoor in Denekamp en namen nieuw personeel aan. Dat was allemaal leuk en aardig, totdat in september 2008 de pleuris - lees crisis - uitbrak. In eerste instantie merkten we er weinig van, maar uiteindelijk schoot de verkoop flink omlaag. Je kunt je voorstellen dat dat een flinke klap voor ons was. Maar juist in die periode vond ik het heel belangrijk om elkaar vertrouwen te geven. We moesten hier samen uitkomen. In die tijd begonnen we met het plaatsen van advertenties in huis-aan-huisbladen. We deelden naast ons aanbod ook de verkochte woningen. “Je zet je omzet toch niet in de krant”, werd wel eens tegen me gezegd. Maar zo zag ik dat niet. We lieten zien dat er ondanks de crisis bij ons nog genoeg gebeurde. En dat gaf de consument weer vertrouwen. Vertrouwen om ons in te schakelen als hun (nieuwe) Twentse makelaar. Deze strategie wierp zijn vruchten af, waarna we in 2011 ons huidige pand in Tubbergen kochten. Bij een nieuw pand hoort een nieuwe naam. Die hadden we gelukkig snel gevonden: Weusthuis Makelaardij. Deze nieuwe naam staat ondertussen bij flink wat mensen bekend als de makelaardij met makelaars die ok plat proat. We horen van klanten dat we ze het gevoel van thuis in Twente geven en daar ben ik maar wat trots op!
Van crisis naar verhitting
Vergeleken met de crisis in 2008 ziet de markt er tegenwoordig natuurlijk totaal anders uit. Ik kan rustig zeggen dat de situatie 180 graden gedraaid is. We bevinden ons in een verhitte woningmarkt waar het vechten is om een mooi plekje te kunnen bemachtigen. Op zulke schommelingen moet je goed kunnen reageren als makelaardij. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij dat met ons team kunnen. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren zijn we ontzettend gegroeid. In 2016 openden we, naast onze vestigingen in Tubbergen en Denekamp, een derde vestiging in Oldenzaal. In 2019 volgde hierop een kantoor in Losser en in 2020 een kantoor in Almelo. Die extra vestigingen vragen ook om extra personeel. Inmiddels hebben we een groot en sterk Weusthuis-team wat meer dan voorbereid is op de toekomst. Dus ondanks dat de markt momenteel op zijn kop staat, kan ik zeggen dat er aan de inzet voor de klant vanuit onze collega’s niks is veranderd. Deze groei, standvastigheid en drive hopen we de komende jaren vast te kunnen houden. En ik wil onze organisatie intern nóg meer versterken. Een professionaliseringsslag maken waar de klant profijt van zal hebben. Je merkt het, we hebben ook nog weer genoeg plannen voor de komende 12,5 jaar. Wij hebben er zin in!